De Fairtrade Climate Academy

De koffieplant is extreem gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het veranderende klimaat is een serieuze bedreiging voor de wereldwijde koffieproductie. Dat is voor boeren, die leven van de opbrengst van hun land, een harde realiteit. Zij zien hun inkomen langzaam verdampen. Hun toekomst staat op het spel. En, hoewel we ons dat vaak niet realiseren, het raakt ons ook. 

Daarom is Stichting Max Havelaar dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij de Fairtrade Climate Academy gestart. Die helpt boeren niet alleen hun productiemethoden aan te passen aan nieuwe omstandigheden, maar onderzoekt ook hoe zij nieuwe inkomstenbronnen kunnen aanboren en kunnen omschakelen naar duurzame energie. Zo geven we niet alleen de boer een betere toekomst, maar hoeven we ook geen vaarwel te zeggen tegen ons geliefde bakje pleur.

Om hun verhaal over klimaatverandering te vertellen, hebben de koffieboeren samen met koffiebrander Peeze en Max Havelaar een heel speciale koffie gemaakt: Coffee to Stay. Bestel deze koffie uit de klimaatacademie en deel hun verhaal. Samen maken we van onze coffee to go, Coffee to Stay.

Klimaatverandering

Fair is het bepaald niet. De armste landen hebben het minst bijgedragen aan de excessieve uitstoot van broeikasgassen, maar ondervinden van klimaatverandering wel de meeste problemen. Vooral kleine boeren worden hard getroffen. Zij zijn voor hun bestaan direct afhankelijk van de opbrengst van hun land.

Hun oogsten worden aangetast door droogte, vorst of extreme regenval, maar ook door subtiele verschuivingen tussen de seizoenen en zeer geleidelijke temperatuurstijging. Deze kleine boeren zijn financieel niet in staat om zich te weren tegen de gevolgen.

De cijfers liegen er niet om. De German Society for International Cooperation (GIZ) schat in dat ongeveer 30 miljoen boeren de komende 15 jaar getroffen zullen worden, met inkomensdalingen tot wel 90%. De grootste risicogebieden liggen in arme delen van de wereld. Zoals zo vaak zullen de meest kwetsbare mensen in ontwikkelingslanden het hardst worden getroffen. Dat raakt hen keihard, maar het raakt ook ons. Deze boeren produceren namelijk veel van de producten die wij dagelijks gebruiken, van cacao en rijst tot thee en natuurlijk koffie!


Wat doet de Climate Academy?

Doel van de Climate Academy is de weerbaarheid van koffieboeren tegen klimaatverandering te vergroten door het systematisch aanleren en toepassen van inzichten, vaardigheden en technieken die klimaatverandering beter beheersbaar voor hen maken. Boeren leren daarbij van experts en daarna aan elkaar (Farmer Field School methode). Uiteindelijk wordt dit allemaal vastgelegd in een Climate Academy Guide die dan beschikbaar komt voor andere Afrikaanse koffie-organisaties, gecoördineerd door Fairtrade Africa. Zo blijven boeren ook van elkaar leren.

De pijlers waar de academy zich op richt zijn als volgt:

 • Capaciteitsvergroting van de boerenorganisaties – kennis over klimaatverandering vergroten
 • Klimaatbestendiger maken van de landbouw
 • Bosbehoud: nieuwe mogelijkheden voor omschakeling naar duurzame energie
 • Ontwikkelen van nieuwe inkomensgenererende activiteiten
 • Ontwikkelen van Climate Academy Guide – zodat opgedane kennis ook overgedragen kan worden.

Coffee to Stay

Samen met Peeze brengt Max Havelaar een limited edition koffie op de markt: Coffee to Stay. Deze koffie van de Peaberry koffiebonen vertelt het verhaal van de boeren in Machakos. Deze 100% fairtrade koffie is direct ingekocht bij de boeren die deelnemen aan de eerste Climate Academy. Met het kopen van de koffie steun jij dus onze boeren en koop je koffie met toekomst! Bestel hieronder jouw pak koffie en samen maken we van coffee to go, Coffee to Stay!

UITVERKOCHT //  Kenia filtermaling

UITVERKOCHT // Kenia filtermaling

Frisse citrusaroma's, tonen van walnoot, een aangename intensiteit van melkchocolade en in de nasmaak de verfijnde bitters van grapefruit. Verpakking van 250 gram gemalen koffie.

 • 100% Fairtrade
 • klimaatneutraal
 • 250 g filtermaling koffie
 • Machakos, Kenia
 • €4,48 (excl. verzendkosten)
 • 4x 250g = geen verzendkosten
Bestel nu

Je wordt doorgestuurd naar onze veilige webshop.

Ambassadeurs

"Diegene die het minst bijdragen aan klimaatverandering worden het hardst geraakt."

Reinier van den Berg

Klimaatexpert

"Het schraler worden van de oogsten heeft een flinke impact op de families die van de oogst moeten leven."

Samuel Levie

Campaigner

"De gemeenschap van koffieboeren in Kenia is groot. Tussen hen vind je hele gepassioneerde mensen die met trots hun boerderijen willen laten zien."

Siebe van Rijsbergen

Barista bij Man met Bril