Ontmoet James

James erfde zijn koffieplantage met 550 koffieplanten van zijn vader. Sinds enkele jaren leidt hij zijn zoon Mathew (19) op in het koffievak. Naast koffieboer is James projectmanager op de coöperatie en leraar op een basisschool.

Tevreden kijkt James vanuit de Machakos coöperatie uit over de vallei. “Met de Fairtrade premie hebben we over de rivier een brug aangelegd, zodat aangesloten leden niet een uur hoeven om te lopen.”

Kortere keten

“Vanuit de Machakos coöperatie zijn we al enige tijd aan het lobbyen bij de regering dat de verkoopketen korter moet worden om onze bonen te kunnen exporteren. Volgens de wet moet er nu altijd een agent tussen zitten die veel geld op strijkt. Binnenkort gaat die wet veranderen en hebben wij als coöperatie voor elkaar gekregen om direct te exporteren. We willen de keten kort en transparant, zodat onze boeren begrijpen waarom de koffie voor een bepaalde prijs wordt verkocht.”

Hoge kwaliteit

“Ik ben heel trots dat ik een eigen koffieplantage heb. Het is het enige gewas waar je echt geld mee kunt verdienen. Maar dan moet de kwaliteit wel goed en consistent zijn. Daar streven wij vanuit onze coöperatie ook naar: biologisch produceerde koffie met een hoge kwaliteit. Via de Fairtrade Climate Academy leerden wij nieuwe technieken om beter voor ons land te zorgen. Zoals het rouleren van de gewassen, zodat de bodem niet uit put en tijd heeft om tussen de teelt van de verschillende gewassen te herstellen.”

Nieuwe zaden

“Ik ben zelf heel blij met de kennis die ik op deed over nieuwe soorten zaden. Nu verbouw ik een ander soort mais –Sygenta, en is mijn productie verdubbeld. Van zes naar twaalf zakken! Daar ben ik heel trots op. Ik hoop nog vele andere boeren met mijn kennis te kunnen helpen."

Credits tekst & foto's: Tessa Jol