Ontmoet Salina en haar familie

Hoog in de bergen, aan de rand van een bos, met wijds uitzicht over de vallei woont de familie Marindany met hun zeven kinderen. De oudste dochter is al getrouwd en zoals gebruikelijk mee gegaan naar het gebied waar haar man woont. Salina en Thomas verwelkomen ons in hun goed verzorgde tuin. Er staan prachtige fruitbomen met mango’s en bananen en het kleine houten huisje is bedekt met klimplanten. De familie heeft 1.500 koffieplanten, waarvan 400 van Salina. We gaan zitten in de schaduw. Salina pakt net als wij, de journalisten, haar notitieblok en begint druk te schrijven wanneer Jos, de medewerker van Stichting Max Havelaar, vertelt wie wij zijn. In tegenstelling tot de andere gezinnen bij wie wij vragen stelden, neemt Salina vaak uit zichzelf het woord en zij is heel leergierig.

Wat ervaren jullie van de klimaatverandering?

“Ons gebied heeft een goede ligging in de bergen,” vertelt Thomas, die naast koffieboer ook leraar in Geografisch ondernemen is. “Door de hoogte van 1.800 meter boven de zeespiegel valt er vaak meer regen dan in de lager gelegen gebieden. Maar door de klimaatverandering heeft ook dit gebied nu te kampen met het uitblijven van de regen en vrezen wij het ergste voor onze koffie oogst. Vorig jaar hadden we een oogst van 5 kilo bessen per koffieplant. Doordat we geen irrigatie hebben drogen nu de bloemen uit voordat ze bevrucht kunnen worden. We mogen blij zijn met een kilo per plant dit jaar, maar ik denk niet dat we dat halen.”

“We zullen moeten bezuinigen door met de familie te oogsten in plaats van werkers in te huren en geld te lenen. Gelukkig kunnen we via de coöperatie rentevrij lenen voor maximaal zes maanden. Daarnaast leren we via de Fairtrade Climate Academy over betere landbouwtechnieken, het planten van bomen en natuurlijk bemesten. Dat scheelt weer geld omdat we dan geen kunstmatige bemesting hoeven te kopen, wat ook nog eens heel slecht blijkt te zijn voor de aarde op de langere termijn.”

Salina hoe is het om je eigen koffieplanten te hebben?

“Ik voel me heel trots nu ik een eigen inkomen heb. We delen alles en bepalen samen waar we het aan uitgeven. Onze volgende investering wordt een koe. Via de Climate Academy hebben we namelijk een biogas installatie gekregen. Nu hoef ik gelukkig niet steeds weer te koken in de stank van de rook waardoor ik pijn in mijn ogen en mijn keel kreeg. En ook niet steeds meer gebukt te staan tijdens het koken. Kijk hoe gemakkelijk dit gaat.” Stralend staat Salina een maaltijd te koken op het biogas kookstel. “Ik voel me nu ook echt veel gezonder.”

“Om optimaal gebruik te maken van het systeem zouden we eigenlijk nog een koe moeten hebben. Twee koeien is het minimum, en we hebben er maar één. Gelukkig mag ik bij de buren ook mest weg scheppen. Dat helpt!” vertelt ze lachend.

“Iedere ochtend om zeven uur sta ik op en ga ik naar onze koe. Verzamel de mest van de afgelopen dag, meestal drie emmers vol en giet dat in de mengbak. Dan gooi ik er nog een emmer water bij en begin te roeren met een stok. Daar ben ik wel 30 minuten mee bezig, maar dan heb ik wel genoeg gas om drie maaltijden te koken. In totaal kan er 6.000 kilo mest en water in de tank.”

Credits tekst & foto's: Tessa Jol