Meet the Metto family

Eind van de middag komen we aan bij een erf omringt door enkele eenvoudige lage huisjes met een golfplaten dak en een schuur. De grond is keurig afgewerkt met aangestampte aarde en duidelijk net aangeveegd. Kippen en kinderen rennen in het rond, binnen en buiten. De eenvoudige vertrekken bevatten een woon- en slaapgedeelte. De keuken is in een aparte hut. Er wordt gekookt op houtvuur, wat zorgt voor veel rook. Er worden stoelen in een kring op de binnenplaats gezet en ook de buren en buurkinderen komen kijken wat er aan de hand is. We zijn op bezoek bij de koffieboeren Paul en Eunice Metto. Zij nemen deel aan de ‘Fairtrade Climate Academy’ vanuit de Kibukwo coöperatie en wonen met hun zeven kinderen in Kabngetuny.

Merken jullie iets van de klimaatverandering?

“We zijn erg bezorgd, sinds vorig jaar is onze rivier bijna droog en nu had het al weken geleden moeten regenen. Door de lessen van de Fairtrade Climate Academy hebben we geleerd dat wij zelf hebben bijgedragen aan de problemen met de aarde. We hebben eeuwen lang bomen gekapt om huizen te bouwen en vuur van te maken om op te koken met erosie tot gevolg. Kijk wat er nu van onze natuur over is.” vertelt Paul, terwijl hij naar Eunice kijkt en beiden duidelijk geraakt zijn en zich schuldig voelen. “Vroeger was het hier prachtig groen om ons heen, nu zie je kale heuvels. Er vallen zelfs stenen van de bergen naar beneden en als het eindelijk regent, dan spoelt het water alles weg…”

Wat kunnen jullie daaraan doen?

“De enige oplossing is om veel bomen te planten en minder hout te kappen. Met hulp van de Fairtrade Climate Academy zijn we dan ook sinds enige tijd ons eigen bos aan het planten. Via een fonds hebben we drie soorten zaden gekregen om te planten: mais-, bonen en inheemse boomzaden.” Trots laten ze hun jonge aanplant zien terwijl Paul verder vertelt: “Hopelijk worden de bomen snel groot zodat ze ook als schaduwboom voor onze koffieplanten kunnen dienen. Wij hebben geleerd dat de plant daardoor minder snel uitdroogt.”

Hebben jullie baat bij Fairtrade?

“Ja. Sinds 2015 zijn wij erkend als Fairtrade coöperatie waar we heel blij mee zijn. Van de Fairtrade premie hebben we een ‘cherry hopper’ gekocht.” Zegt Paul trots.

Dit zijn Eunice & Joanne Metto!

Koffieboerin Eunice Metto woont samen met haar man Paul en zeven kinderen, waaronder Joanne (17) in Kabngetuny. Zij neemt net als haar man deel aan de Climate Academy en is lid van de Kibukwo coöperatie en Woman in Coffee.

“We verbouwen onze koffie op volledig natuurlijke wijze. Organisch heet dat toch?” vraagt Eunice aan haar dochter Joanne van 17. Joanne helpt haar moeder om onze vragen te vertalen. Ze spreekt opvallend goed Engels. Eunice vertelt verder: “We gebruiken geen pesticiden, dat is veel te duur. Maar ook hebben we via de Climate Academy geleerd dat pesticiden de grond uiteindelijk onbruikbaar maken. De wormen en insecten die de grond poreus houden worden door pesticiden gedood, waardoor de grond te compact wordt en geen zuurstof en water meer doorlaat. Als landbouwgrond is dat stuk dan niet meer bruikbaar.”

Eunice voegt toe: “Wij vinden het echt belangrijk om duurzaam te verbouwen, met oog op een gezonde toekomst voor onszelf en onze kinderen. Een gezonde omgeving is ook goed voor onze eigen gezondheid. Het is tevens belangrijk om meerdere gewassen te verbouwen, zodat wij niet alleen afhankelijk zijn van onze koffieplanten. Zeker nu het door de klimaatverandering steeds moeilijker wordt om die te verbouwen. Sinds kort ben ik dan ook begonnen met het planten van thee, tomaten, uien, kool en bananen. We hadden al mais, cassave, kokos, rijst en zoete aardappels. Het lijkt me heel leuk om die groenten en fruit op de lokale markt te verkopen, dan kan ik misschien wel een zakenvrouw worden.” vertelt ze lachend terwijl ze haar dochter aankijkt en nog even in een pan roert. Haar dag begon vanochtend al om zes uur met het vuur aan maken.

Joanne knikt beamend en op onze vraag wat zij zou willen worden antwoordt ze: ”Ik zou wel piloot willen worden, dan kan ik naar heel veel landen reizen, zoals Israël en Nederland. Liefst ga ik naar steden met van die hoge gebouwen. Waar allemaal van die stadse mensen wonen die andere talen spreken, zoals Frans.

Credits tekst & foto's: Tessa Jol