Lekker Leuten

Samuel Levie, die we onder andere kennen van zijn wekelijkse columns in het Parool en de worstenmakerij Brandt en Levie, is mede-bedenker van Coffee to Stay. Hij schreef voor Jamie Magazine dit artikel om meer te vertellen over de Climate Academy en de effecten van klimaatverandering voor koffieboeren. In het artikel geeft hij ook nog eens twee heerlijke recepten!

Koffie & Klimaat

Jouw kop koffie begint bij veelal kleine (en arme) koffieboeren die vaak aangesloten zijn bij coöperaties. Ze leveren de koffiebonen aan handelaren en verwerkers, die op hun beurt ervoor zorgen dat de bonen over de hele wereld worden vervoerd, gebrand en verpakt. De vraag naar koffie is de afgelopen jaren alleen maar gestegen en is inmiddels een van de meest verhandelde grondstoffen ter wereld. Dat klinkt misschien als goed nieuws voor alle 25 miljoen boeren, maar ze zitten juist in een periode van zwaar weer. Door het veranderende klimaat is er geen peil op het neerslagpatroon te trekken en de stijgende temperaturen zorgen voor schimmels en andere ziektes aan de gevoelige koffiestruiken. Hierdoor is in sommige gebieden de oogst al met veertig procent teruggelopen – en als er niets verandert, dan zal dit alleen maar toenemen.

Kennis is key

Samuel Levie reist af naar de heuvels ten westen van de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waar Max Havelaar met hulp van de Nationale Postcode Loterij een klimaatacademie heeft opgezet om koffieboeren te helpen. ‘Roestkleurige stofweggetjes, waar auto’s en motorfietsen worden afgewisseld met geiten en koeien, leiden me naar het dorpje Kakuyuni, waar ik zo’n vijftig fairtradekoffieboeren ontmoet die normaal gesproken iedere dag ploegen op de koffievelden, maar vandaag in de lesbanken zitten om te leren met de wispelturige weersomstandigheden om te gaan,’ vertelt Samuel. ‘Dat zijn vaak simpele en bruikbare tips. Denk aan: schaduw is erg belangrijk om de oogst te verbeteren. Zo kunnen avocado-, macadamia- en bananenbomen voor de koffiestruiken een perfecte bescherming geven tegen de brandende zon. En bovendien een extra inkomstenbron zijn of eten voor de families. Het leuke is dat de boeren niet alleen van de koffie-experts leren, maar ook van elkaar. Ook geven de experts tips om te werken met schone energie en om andere inkomstenbronnen te genereren, zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen en investeren in een mooie, zekere toekomst.’

Coffee to Stay

De faitradekoffie van de boeren die met behulp van de klimaatacademie wordt gemaakt, is te koop onder het label Coffee to Stay. Met de verkoop van Coffee to Stay vertelt Max Havelaar het verhaal van de koffieboeren en de problemen die ontstaan door klimaatverandering. Met de opbrengst kan ook het werk van de klimaatacademies worden voortgezet. Is dat broodnodig? Ja! Zo kunnen de boeren bouwen aan een toekomst, én hoef jij dat kopje koffie niet te missen in 2030...

Recepten

In Kenia kookte Samuel ook met de koffieboeren samen. Bekijk zijn recepten voor ‘Chapati’ en ‘Geit in koffie’.