Het koffiemanifest

Nederland heeft een echte koffiecultuur. Met blije burendagen. Bebaarde barista’s en knusse koffiecorners. We drinken de koffie in kleine kopjes, grote kartonnen bekers, op het werk, op de bank, of to go. Toch zijn die 50 miljoen koppen koffie per dag geen vanzelfsprekendheid. Daarom schreven wij dit koffiemanifest!

De koffieplant is extreem gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het veranderende klimaat is een serieuze bedreiging voor de wereldwijde koffieproductie. Dat is voor boeren die leven van de opbrengst van hun land een harde realiteit. Zij zien hun inkomen langzaam verdampen. Hun toekomst staat op het spel. Hoewel we ons dat vaak niet realiseren, raakt dit ons ook. Want zonder goede oogsten daar, geen koffie hier. Daar worden alle koffieliefhebbers behoorlijk chagrijnig van.

Tijd om in actie te komen voor de toekomst van koffie. Wij willen:

  • Koffieboeren steunen. Max Havelaar is alvast begonnen. Samen met de Nationale Postcode Loterij is Max Havelaar de Fairtrade Climate Academy gestart. Hier worden koffieboeren getraind en weerbaarder gemaakt tegen de gevolgen van klimaatverandering.
  • Bewustwording creëren. Om hun verhaal over de effecten van klimaatverandering te vertellen, hebben de koffieboeren samen met Max Havelaar en koffiebrander Peeze een heel speciale koffie gemaakt: Coffee to Stay. Maak een statement en koop deze koffie!
  • Eerlijke prijzen voor koffie. Om weerbaarder te worden tegen klimaatverandering moeten koffieboeren investeren. Dat kost geld en dat hebben ze vaak niet. Geef koffieboeren daarom een zetje door koffie te kopen waar een eerlijke prijs voor is betaald

Jij kunt de koffieboeren steunen door jouw pak koffie te bestellen en het verhaal van de koffieboeren te delen met #doeikoffie.

Het hele manifest kun je hieronder lezen.